fbpx

VIP dag

 

 

Moeder met ambities – Kom op voor jezelf

Regelmatig heb ik moeders in mijn praktijk die geen tijd voor zichzelf durven nemen. Omdat de buitenwereld er wat van vindt, of omdat ze zelf ook vinden dat je als moeder er altijd moet zijn voor je kinderen. Maar ondertussen kun je daar heel ongelukkig van worden.

Heb jij ook het gevoel dat je NIET aan je eigen ambities toekomt, omdat je er altijd moet zijn voor je kinderen? Kom op voor jezelf! Lees hier mijn peptalk voor jou. 

Nog zoals in de jaren ’50

Soms lijkt het alsof onze generatie nog steeds worstelt met het jaren ’50 idee dat je alleen een goede moeder bent als je thuis zit te wachten op je kinderen met thee en zelfgebakken koekjes (die tegenwoordig ook geen suiker, gluten, boter en E-nummers mogen bevatten).

Moederschap en ambitie gaat vaak klaarblijkelijk niet echt samen. En zodra je naast je kinderen studeert, (veel) werkt of tijd neemt voor jezelf, dan vinden mensen daar wat van. Dan vinden mensen daar verdomd veel van.

En dat is op zich niet erg hoor…

Van nature wil je liever geen conflict

Maar het probleem is dat wij mensen van nature liever geen conflicten willen. Dat we het liefst doen wat hoort. Doen wat anderen ook doen. Want stel je voor…

En dát is dan wel weer een probleem. Want jeetje, altijd maar doen wat zou horen? Doen omdat anderen dit ook doen? Dat maakt niet echt gelukkig.. Echt niet.

Mijn eigen “shocking” ervaring

Dit doet me denken aan iets wat mij een tijdje terug gebeurde toen ik uit eten ging met een groepje vrienden. Een situatie die mij destijds zó tegen de borst stuitte dat ik praktisch uit mijn vel sprong. Of nou ja.. bijna dan.

Laat me jullie even meenemen naar die memorabele avond.

“Ja maar daar kies je toch echt zelf voor”

Ja. Hij zei het echt.

We zaten met een groepje vrienden gezellig te eten bij een tapasrestaurant, en het gesprek ging ineens over mijn bedrijf. Vol trots vertelde ik over mijn nieuwe programma ‘Moms in Business’. Een programma van 6 maanden waarin ik met een groep van 10 ambitieuze ondernemers ga werken aan een balans tussen gezin en ambitie. Knallen met je business zonder het gevoel te hebben continu in die spagaat te zitten. Goede resultaten op beide vlakken. Vuur zonder schuldgevoel dus.

“En daar geven vrouwen echt geld aan uit? Beetje dom. Gezien je toch echt zelf voor deze situatie kiest”.

(i’msorrybutwhatdidyoujustsay?)

Terwijl ik me bijna in mijn geitenkaaskroketje verslikte, voelde ik die tijger in me opkomen. Je kent het vast wel, dat gevoel dat je iemand met huid en haar op wil vreten (en dan bedoel ik niet in positieve zin).

In het verkeerde keelgat

Nu gaat kannibalisme met ietwat te ver en had hij geluk dat de messen niet binnen handbereik lagen. Maar jeetje. Deze schoot bij mij wel even in mijn verkeerde keelgat.

Om meerdere redenen:

Want de persoon in kwestie was een man. Zonder kinderen. Zonder bedrijf. Een schat van een kerel hoor, anders zou ik daar niet met hem zitten. Maar waarom zo hard oordelen over een ander terwijl je zelf niet in die situatie zit? Terwijl jij je op geen enkel vlak kan identificeren met de persoon waarover je dit zegt?

En: waarom zou je als moeder blijkbaar ‘moeten’ kiezen? Waarom mag je geen ambitie hebben? Of: niet kiezen voor kinderen (zo ver dat mogelijk is), zodra je die ambitie voelt?

Moederschap EN ambitie

Waarom zouden wij niet mogen ‘zeuren’ wanneer dingen NOG niet helemaal gaan zoals we dat zouden willen? Waarom mogen wij niet streven naar de best mogelijke situatie? Waarin we al onze dromen achterna gaan? Moederschap EN ambitie?

Ja, dat het combineren van die twee vaak een uitdaging is en kan zorgen voor een disbalans is wellicht geen verrassing. Maar dat moet geen reden zijn om het NIET te doen. Het kiezen van de weg met de minste obstakels maakt niet perse gelukkiger.

Waarom niet kiezen voor de weg van je dromen? Met de obstakels? Maar wel waarin je doet wat je het allerliefste doet?

En ja, daar komen onzekerheden bij kijken. Dingen die moeilijk zijn. Dingen die je anders zou willen zien. Dingen die je wilt veranderen..

Maar daar kun je overheen komen. Echt. En soms met hulp van anderen. En dat is helemaal niet erg.

Laat je niet tegenhouden

Laat je niet tegenhouden in het achterna gaan van je dromen door uitspraken zoals deze. Of door uit gemak voor de weg met de minste weerstand te kiezen.

Ga doen wat JIJ wilt doen. Ja, je bent moeder. Maar je bent ook nog jezelf. Met je eigen dromen en ambities. Wat deze ook mogen zijn. En dit kan prima samen. Ook al heb je daar soms een klein beetje hulp bij nodig.  

Wat is jouw ervaring hiermee?

Heb jij zelf ook wel eens meegemaakt dat mensen om je heen van je verwachten dat je thuis blijft zitten met de kinderen? Laat het me hieronder weten bij de reacties. Ik ben benieuwd en alvast bedankt!

Veel liefs,
Marije

Marije de Haas
Balans specialist en moeder van 2 prachtige dochters