fbpx

 

(Liever lezen? Je vindt hieronder de transcript van deze video)

Energiezuigers – hoe ga je daar mee om?

Hi! Wat goed dat je terug bent voor de tweede video uit deze video serie waarin ik jou help om van deze welbekende tropenjaren met kleine kinderen toch de mooiste tijd van je leven te maken. Deze intensieve tijd is relatief kort, en ik wil dat jij er alles uit haalt wat er in zit. Want voordat je het weet is deze tijd voorbij en zijn ze ineens groot.. Yep, het cliché is zo waar.

In de eerste video deelde ik de eerste stap met je en leerde ik je hoe je ervoor kunt zorgen dat je halverwege de dag niet volledig inkakt en het met moeite volhoudt tot bedtijd van de kinderen. Hoe je ervoor zorgt dat je je aan het eind van de dag ook nog goed en energiek voelt en niet altijd op de bank met Netflix crasht.

Heb je deze nog niet gezien? Dan adviseer ik je deze video nu eerst te bekijken:

Bekijk hier deel 1: Zo maak je van de tropenjaren de mooiste tijd van je leven

Deze videoserie is voor jou als jij je op dit moment niet de beste versie van jezelf voelt. Je wilt graag de leukste moeder op de wereld zijn voor je jonge kinderen, maar in werkelijkheid voel je je vaak uitgeblust en doe je voor je gevoel maar wat. Het lijkt alsof je steeds achter de feiten (en je kinderen) aan rent en bent jezelf afgelopen tijd een beetje vergeten of misschien wel kwijtgeraakt.

Deze belangrijke jaren komen nooit meer terug

Misschien herken je ook wel dat schuldgevoel wanneer je je realiseert dat er nu wel iets moet veranderen omdat je deze belangrijke jaren met je kinderen door je vingers laat glippen..

Hoe kun je dit oplossen, zodat je niet de hele tijd achter jezelf (en de kinderen) aanholt, maar de beste versie van jezelf wordt zodat je ook de leukste moeder voor je kinderen kunt zijn? Hoe maak je van deze tropenjaren de mooiste tijd van je leven? 

Honderden vrouwen zoals jij geholpen

Mijn naam is Marije de Haas. Ik ben toegepast psycholoog en balansspecialist voor moeders met jonge kinderen. Je kunt me kennen van Instagram, mijn blogs, mijn podcast of wellicht heb je mij gezien in bekende mama tijdschriften zoals de Ouders van nu. 

Met mijn programma’s en coaching heb ik al honderden vrouwen geholpen om de beste versie van zichzelf te worden en van de tropenjaren de mooiste tijd van hun leven te maken. 

Er wordt vaak gedacht: ‘ach, het is nu eenmaal zo. Over een paar jaar gaat het allemaal wel weer eens beter.’ Maar dit is zo zonde! Het kan NU namelijk al beter. Je kunt je situatie verbeteren. Je kunt je veel beter voelen. Energieker. Dit kan de mooiste tijd van je leven zijn zolang jij je hier maar voor open stelt.

Ik heb het honderden moeders al zien doen. Zich niet neerleggen bij het fenomeen ‘tropenjaren’. Maar vastbesloten zijn hier een fantastische tijd van te maken. 

 Energiemomenten en Energiezuigers

In de vorige video bespraken we het belang van energiemomenten in je dag brengen. Want hoe leger jouw interne energiemeter is (of jouw batterij), hoe minder goed je je voelt, hoe korter je lontje is en hoe slechter je kunt functioneren. Maar we kunnen natuurlijk oplaadmomenten in een dag pompen tot we een ons wegen, maar als de rest van de dag alsnog ramvol energiezuigers zit, dan heeft het alsnog weinig zin.

En daarom gaat de tweede strategie die ik met jullie wil delen over deze energiezuigers. Dingen, mensen, situaties, activiteiten die, het woord zegt het eigenlijk al, energie zuigen. Energiezuigers zorgen ervoor dat jouw interne energiemeter of jouw interne batterij in razend tempo wordt leeggetrokken.

Je kunt de energiegevers uit de eerste video en de energiezuigers uit deze video’s op een weegschaal zetten. Hoe meer energiezuigers je hebt, hoe meer energiegevers daar tegenover moeten staan om op zijn minst in evenwicht te zijn. Op het moment dat je naast het vermeerderen van je energiegevers ook nog eens je energiezuigers verminderd dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit een enorme boost geeft aan je gevoel van energie!

 

Even serieus nadenken

Maar om dit te bereiken moeten we eerst inzicht zien te krijgen in onze energiezuigers. Bij deze video hoort een worksheet, deze kun je via de link op  deze pagina downloaden.

Energiezuigers zijn overal. Denk hierbij aan die vriendin, die alleen maar over zichzelf praat en die jou vooral heel veel energie kost maar waar je toch wekelijks thee mee drinkt omdat je dit nou eenmaal altijd zo doet. Of je feed op social media vol met mensen waar je je eigenlijk kapot aan irriteert vanwege al die kattenfilmpjes of miljoenen foto’s van iedere poep en scheet van haar kind. Maar die je eigenlijk niet durft te ontvrienden of ontvolgen. Want stel je voor dat ze dat opmerken…

Het kan ook je kledingkast zijn waar je in de ochtend voor staat en die nog vol kleding hangt waar je eigenlijk niet meer in past. Het kan je schoonfamilie zijn waar je wekelijk gaat eten maar waar je eigenlijk totaal geen zin in hebt. Of je telefoon waar je iedere avond en ochtend in wordt gezogen en waar je veel te veel tijd op doorbrengt. Of het huishouden waar je een schurfthekel aan hebt.

Ik wil je vragen op aan de hand van de worksheet in kaart te brengen wat voor jou energiezuigers zijn. En vervolgens wil ik dat je hier een aantal uitkiest en deze gaat opschonen. Oftewel: elimineren. Klinkt heftig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Duik bijvoorbeeld je timeline in en maak deze zodanig dat je er alleen nog maar positieve energie van krijgt. Schoon je kledingkast eens op en hou alleen de kleding die past en waar je oprecht blij van wordt. Ga in plaats van wekelijks nog maar een keer per maand afspreken met die energiezuigende vriendin.. Verban de telefoon uit je slaapkamer en vervang deze door een boek en een wekker.

 Negatieve energie opschonen

Naast dat je hierdoor heel wat negatieve energie opschoont, hou je ook meer tijd over voor de dingen die jou energie geven! Win-win dus! 

Want tijd is ook een van de grootste “excuses” die ik hoor op het moment dat ik aangeef dat het ook anders kan. ‘Ja, maar dan moet ik dingen anders gaan doen en dingen gaan leren. En daar heb ik nu ECHT geen tijd voor..”

Tijd is het meest schaarse goed ter wereld. Verloren tijd haal je nooit meer in en juist daarom raad ik moeders met jonge kinderen altijd aan om juist NU aan de slag te gaan. Kleine simpele aanpassingen zullen er namelijk al voor zorgen dat je deze tijd zoveel fijner zult gaan ervaren. En ook met de oefening die ik je net heb gegeven: ja, je moet er even voor gaan zitten. Er even tijd voor vrijmaken. Maar in the end levert het je juist tijd op. Tijd die je kunt gaan invullen met dingen die je echt leuk vind en die echt belangrijk voor je zijn. En dat verdien je zo!

 Denk niet “Ach, het valt allemaal wel mee”

Misschien denk je nu: ach, het valt allemaal wel mee. Ik ben helemaal niet ongelukkig, ik voel me over het algemeen wel prima. Het is niet zo nodig om te veranderen. Wellicht voel je nu ook niet zo de behoefte om deze opdracht te gaan doen. En dit is zo’n logische reactie! Verandering is een onzeker proces.

En je brein staat nou eenmaal niet perse te springen om veranderingen. Ons brein houdt alles het liefst precies zoals het is. Lekker veilig. Ons brein heeft best wel lak aan ‘gelukkig zijn’ voor ons brein is vooral ‘veiligheid’ belangrijk. En verandering is iets waarvan je niet weet wat het gaat brengen en wordt door ons brein dus bestempeld als ‘onveilig’. En dit is ook de weerstand die je nu misschien wel voelt en het ‘ach, zo erg is het nu ook weer niet’ gevoel.

Maar er is een reden geweest dat je deze tweede video aan het bekijken bent. Iets in jou weet dat er nog heel veel ruimte is voor verbetering. Iets in jou is klaar met deze tropenjaren en wil er juist de beste jaren van haar leven van maken.

Dus ga hiermee aan de slag. Vul de sheet in en neem de eerste kleine stapjes. Ga niet gelijk drastisch je leven omgooien. De grootste successen worden behaald door juist de kleine en praktische stappen. You can do this!

 Binnenkort… de volgende stap

Binnenkort ontvang je de derde video in je inbox. Hierin gaan we weer een stukje dieper. Want afrekenen met bepaalde energiezuigers vergt wel de skill om nee te kunnen zeggen en het stellen van grenzen. Ik kan inmiddels heel goed nee zeggen en heb geen moeite met het stellen van mijn grenzen. In de volgende video vertel ik je hoe ik dit doe en welke techniek jij kunt toepassen om dit ook te gaan doen!

 Nu heb ik nog een vraag aan jou

Ik zou je willen vragen om onder deze video een reactie plaatsen met daarin de energiezuigers waar jij morgen mee gaat afrekenen. Dit als een commitment voor jezelf, maar ook om andere moeders te inspireren om hetzelfde te doen!

Veel liefs,

Marije

Marije de Haas
Balans specialist en moeder van 2 prachtige dochters

PS: Wat is jouw grootste “energiezuiger”? Laat het me hieronder bij de reacties weten, ik ben benieuwd!

PS 2: Binnenkort verschijnt de volgende video in deze serie “Hoe van je van de tropenjaren met kleine kinderen mooiste tijd van je leven maakt”. Houd je mailbox in de gaten. Sta je nog niet op mijn mailinglijst? MELD JE DAN HIER AAN