fbpx

Bekijk de video

(Liever lezen? Je vindt hieronder de transcript van deze video)

De “leukste moeder” zijn, hoe doe je dat als je druk bent?

Misschien herken je dit wel: je wilt de leukste moeder op de wereld zijn voor je jonge kinderen, maar in werkelijkheid voel je je gewoon moe en geef je ze voor je gevoel niet echt de aandacht die ze verdienen. En die geef je jezelf ook niet trouwens…

Schuldgevoel naar je kinderen

Je loopt rond met een schuldgevoel en realiseert je dat je hele mooie jaren aan je voorbij laat gaan, want voor je het weet zijn je kinderen groot.

Hoe kun je dit oplossen, zodat je niet de hele tijd achter jezelf (en de kinderen) aanholt, maar de beste versie van jezelf wordt zodat je ook de leukste moeder voor je kinderen kunt zijn?

Serie: “Hoe maak je van deze tropenjaren de mooiste tijd van je leven?”

Dit is de eerste video in een serie van van vier waarin ik je laat zien hoe je van die tropenjaren met jonge kinderen de mooiste tijd van je leven maakt.

 

 

Even voorstellen

Mijn naam is Marije de Haas en ik ben toegepast psycholoog en balansspecialist voor moeders met jonge kinderen. Als toegepast psycholoog heb ik mij gespecialiseerd in het onderwerp balans omdat ik vind dat alle moeders het verdienen om keihard te genieten van deze bijzondere tijd met kleine kinderen.

Veel mensen omschrijven dit als de ‘tropenjaren’ en ik bewijs met mijn programma’s en trajecten dat dit ook anders kan. Inmiddels heb ik al honderden vrouwen geholpen om deze zogenaamde tropenjaren te veranderen in fantastische jaren.

Je kunt me kennen van Instagram waar ik door duizenden moeders wordt gevolgd. Ik werk regelmatig als expert mee aan artikelen in tijdschriften als de Ouders van Nu. Of wellicht ken je mij van mijn podcast of mijn blogs.

 

Ik heb het zelf ook moeten leren

Tijdens mijn studie kreeg ik mijn twee dochters. En misschien kun jij je wel voorstellen dat twee kleine kindjes, een baan, een pittige studie, een sociaal leven, een man en een huishouden best een flinke opgave was. En weet je?

Er zijn ZO veel momenten geweest dat ik al die ballen even niet meer zo lekker in de lucht kon houden. Dat ik dacht: ik stop wel even met mijn studie. Dat ik ‘s nachts huilend door de woonkamer liep met een baby die tandjes kreeg, wetende dat ik de volgende dag een moeilijk tentamen had.

Maar.. over het algemeen ging het best wel goed. Zo goed dat mensen om mij heen mij vroegen naar mijn geheim. Vooral toen ik tijdens mijn afstuderen ook nog eens een bedrijf ging opzetten.

 

Toen gebeurde er iets

En toen gebeurde er iets. Want hoe kan het dat de ene persoon zich veel vaker in balans voelt dan de ander? Hoe kon het dat ik al mijn ballen over het algemeen zo goed in de lucht wist te houden terwijl anderen al moeite hadden bij het omhooghouden van een stuk minder ballen?

Ik besloot om me tijdens mijn laatste stuk van mijn studie volledig in het onderwerp balans te storten. Ik wilde de code gaan kraken. Het geheim van balans ontdekken. Dat lukte en ik wil deze kennis en tools met de wereld delen.

Want iedereen kan leren welke knoppen er zijn en aan welke knoppen je moet draaien op het moment dat je je even niet zo krachtig, energiek en top voelt.

 

Bijvoorbeeld Joyce, die zich uitgeblust voelde…

Een mooi voorbeeld hiervan is Joyce. Joyce is moeder van twee prachtige kinderen en had een goede baan waar ze hard voor had gestudeerd. Een leuk huis, een hond. Niets om over te klagen.

Maar Joyce voelde zich uitgeblust. Had het gevoel dat ze als moeder de kantjes er vanaf liep. Schotelde haar kinderen vaak een snelle hap voor omdat ze geen energie had om te koken en daar kon ze zich weer schuldig over voelen. Haar huis was lang niet zo opgeruimd als dat ze zou willen.

Ze voelde zich emotioneel en snel aangebrand. Haar partner kreeg regelmatig de volle laag en tja.. ze was zichzelf gewoon niet meer zo. Ze probeerde voor iedereen te zorgen maar was onderweg vergeten om ook goed voor zichzelf te zorgen.

 

… en nu de leukste moeder is

Nu weet Joyce inmiddels dat je enkel de leukste moeder voor je kinderen en de gezelligste partner kunt zijn op het moment dat je jezelf goed voelt. Ze luistert weer naar waar zij gelukkig van wordt. Maakt keuzes (soms moeilijke) die ervoor zorgen dat ze energie krijgt. Dat ze de beste versie van zichzelf is.

En nu ze zoveel beter voor zichzelf zorgt kan ze ineens ook een veel betere moeder zijn. Leest ze in de avond 2 verhaaltjes voor en zingt ze ook nog eens een extra coupletje van het slaapliedje. Geniet ze weer van deze momenten ipv dat ze dit zo snel mogelijk wil afraffelen omdat ze er doorheen zit. Joyce zit weer lekker in haar vel en kan weer genieten van de zogenaamde tropenjaren. Die zij nu helemaal niet meer bestempeld als tropenjaren trouwens.

“Als de kinderen wat ouder zijn”

En weet je, ik hoor ZO vaak van moeders: ach, we moeten er even doorheen. Als de kinderen wat ouder zijn of naar school gaan dan gaat het wel weer beter. Dan is het weer tijd voor mijzelf.

En dat doet wat met me. Want deze jaren zijn ZO bijzonder. Deze zogenaamde tropenjaren zijn mega speciaal en gaan achteraf zó snel voorbij. Bedenk eens even voor jezelf: hoe vaak scroll jij langs foto’s van een jaar geleden en denk je bij jezelf: Huh? Wow, wat was ze hier klein! Dat kan ik me bijna niet meer voorstellen..

 

Het is zonde om deze tijd “uit te zitten”

Hoe zonde is het om deze zogenaamde tropenjaren uit te zitten ipv er keihard van te genieten? Nu is het de tijd om de beste versie van jezelf te worden. Zodat je over een paar jaar niet terugkijkt en denkt: shit.. had ik maar wat meer en bewuster genoten van alles.

 

Jouw eerste strategie om meer te genieten

En we gaan nu meteen beginnen, ik geef je mijn eerste strategie om meer te genieten van deze tropenjaren. Deze eerste stap heeft te maken met hoe je je energie managet.

Want hoe meer energie jij hebt gedurende de dag, hoe beter jij je voelt. En daardoor kun je ook aan het eind van een lange dag nog die leuke en gezellige moeder zijn.

 

Pak even pen en papier:

Schrijf minimaal 10  dagelijkse dingen op die jou energie geven. Misschien een douche nemen, op een terrasje zitten, iemand bellen. Zorg ervoor dat hier dingen tussen staan met verschillende lengtes.

Je kan namelijk niet iedere dag een fles wijn opentrekken met vriendinnen op een terras (of nou ja, ik niet), maar je hebt wel iedere dag behoefte aan oplaadmomenten. Dingen die je even snel tussendoor kunt doen.

 

 Vul je energiemeter bij

Kies elke dag 3 dingen van je lijstje om je energiemeter bij te vullen. En bedenk ook gelijk wanneer je dit wilt gaan doen. Want als jij dit niet gaan inplannen dan gebeurt het ook niet. Dan wordt je weer opgeslokt door de dag en bedenk je, pas als het te laat is, ‘shit, logisch dat ik me zo moe voel, ik heb weer niets voor mezelf gedaan vandaag’.

Gaat dit er gelijk voor zorgen dat je een energieke stuiterbal wordt? Nee, tuurlijk niet. Maar dit is wel een hele belangrijke stap die ervoor gaat zorgen dat je je dag een stuk fijner doorkomt omdat je meer energie hebt.

We gaan niet gelijk enorme stappen nemen want ik weet dat je die anders toch niet gaat nemen. Het zit hem in de kleine en praktische veranderingen die het verschil gaan maken.

 

In mijn volgende video

Ok, dus je gaat vanaf nu zorgen dat je je energie op tijd aanvult… Maar… er is nog een andere kant. Want waarom loopt je batterij eigenlijk zo snel leeg? Dat heeft te maken met wat ik noem de “energiezuigers”. Daar moet je vanaf zien te komen en daar gaat mijn volgende video over.

 

Nu wil ik nog wat van jou weten

 Welke 3 dingen ga jij morgen doen om je energiemeter bij te vullen? Laat het me hieronder bij de reacties weten. Ik ben benieuwd en misschien breng je ook weer andere moeders op ideëen. Bedankt en ik zie je in de volgende video.

Veel liefs, Marije

Marije de Haas
Balans specialist en moeder van 2 prachtige dochters

PS1: Welke 3 dingen ga jij morgen doen om je energiemeter bij te vullen? Laat het me hieronder bij de reacties weten.

PS 2: Binnenkort verschijnt de volgende video in deze serie “Hoe van je van de tropenjaren met kleine kinderen mooiste tijd van je leven maakt”. Houd je mailbox in de gaten. Sta je nog niet op mijn mailinglijst? MELD JE DAN HIER AAN