fbpx

(Liever lezen? Je vindt hieronder de transcript van deze video)

 

 

Want je kunt deze tijd nooit meer overdoen

 

Hi! Wat goed dat je terug bent voor de derde video uit deze videoserie waarin ik je help om van deze zogenaamde tropenjaren de mooiste tijd van je leven te maken. Heb je de vorige video’s nog niet bekeken? Doe dit dan eerst even. Deze video’s zijn heel belangrijk en dienen als basis voor deze video:

 

DEEL 1: Tropenjaren? Zo maak je er de mooiste tijd van je leven van

DEEL 2:
Hoe ga je om met mensen die jouw energie “vreten”?

 

 

 

De mooiste tijd van je leven

 

In deze videoserie leg ik je uit welke stappen je kunt zetten om van deze tropenjaren de mooiste tijd van je leven te maken. Want weet je.. deze jaren met jonge kinderen zijn zó speciaal en gaan zó snel voorbij.. Hoe zonde is het dan om hier niet optimaal van te kunnen genieten omdat jij op dit moment niet de beste versie van jezelf bent? 

 

Hoe zonde is het om deze jaren als het ware uit te zitten. Jezelf opzij te schuiven want ‘ach, als ze wat groter zijn dan ben ik weer aan de beurt’? Hoe zonde is het om je vermoeid te voelen, dat korte lontje te hebben en als het ware op de automatische piloot door je dagen heen gaat terwijl het ook anders kan? 

 

Want het hoeft niet zo te zijn! 

 

 

Ik leer je aan welke knoppen je moet draaien

 

Mijn naam is Marije de Haas. Ik ben toegepast psycholoog en balansspecialist voor moeders met jonge kinderen en ik heb al honderden moeders geholpen om meer balans te creëren in hun drukke leven. Ik leer je niet hoe je die perfect balans bereikt, want die bestaat niet.

 

Maar ik leer je wel welke knoppen er allemaal zijn waar je aan kunt draaien op het moment dat je je even niet meer lekker in balans voelt. En vooral ook: HOE je hier aan moet draaien. Want zodra je dit weet en kunt dan heb je de regie over je balans. Dan ben jij ZELF in staat om van deze tropenjaren de mooiste tijd van je leven te maken. En niet alleen nu, maar voor de rest van je leven. 

 

Yeah, right…

 

En misschien denk je nu ‘yeah right’ klinkt hartstikke leuk, maar is dit niet een beetje te mooi om waar te zijn? En soms, soms denk ik dat ook wel eens. Want als dit mogelijk is om te bereiken, waarom doet niet iedereen dat dan?

 

Maar dan lees ik weer alle reacties van vrouwen die de stappen hebben genomen om hieraan te gaan werken en dan is al die twijfel weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen dat ik bijna niet kan kiezen.

 

Er zitten vrouwen tussen die hun leven rigoureus hebben omgegooid en nu een hele nieuwe en verbeterde versie van zichzelf zijn geworden omdat ze bijvoorbeeld weer een studie zijn begonnen om nu eindelijk stappen te maken naar hun ultieme droombaan en zich daardoor helemaal gelukkig voelen.

 

Maar ook vrouwen die het wat kleiner hebben gehouden maar die nu beter hun grenzen kunnen aangeven, hun perfectionisme aan hebben gepakt en keuzes durven te maken waar zij happy van worden. Vrouwen die hierdoor weer veel meer energie hebben, en aan het eind van de dag een extra verhaaltje voorlezen tijdens het naarbedbreng ritueel. En hier weer echt van kunnen genieten en volledig aanwezig zijn in het moment zonder continu die druk en chaos in het hoofd te voelen.

 

Vrouwen die in de ochtend weer zin hebben in de dag in plaats van dat gevoel hebben van: daar gaan we weer…

 

Wat doe ik als mijn schoonmoeder een grote energiezuiger is?

 

In de vorige video vertelde ik over energiezuigers. Een van de meest gestelde vragen naar aanleiding van de opdracht die hierbij hoorde is de volgende: mijn schoonmoeder, vriendin, broer, buurvrouw is een grote energiezuiger. Maar die kan ik toch niet zomaar opschonen? 

 

Het antwoord is dat dit absoluut wel kan! Maar dat dit een confrontatie vereist. Het vereist grenzen stellen. Eerlijk zijn. Naar jezelf en naar de ander. En dat is spannend en eng.. En blijven we de situatie gewoon lekker houden zoals ie is.

 

Maar hoe dom is dat eigenlijk..? Want een kort moment dat misschien wat oncomfortabel voelt kan zorgen voor heel veel opluchting en ruimte voor positieve energie. Ruimte die je nu opvult met negatieve energie die ervoor zorgt dat jouw energiemeter razendsnel wordt leeggetrokken. 

 

Hoe je je grenzen aangeeft

 

Maar dan komen we uit bij het punt dat we vaak niet weten HOE we onze grenzen moeten aangeven. Want we willen de andere persoon ook niet kwetsen. En al helemaal niet als het familie is of iemand die letterlijk en figuurlijk dicht bij je staat.

 

Afgelopen jaren ben ik heel gemakkelijk geworden in het aangeven van mijn grenzen. Zeg ik heel vaak nee en voel ik me daar ook totaal niet schuldig meer om. Dit was niet altijd zo. Ook ik negeerde moeilijke confrontaties vaak omdat ik geen nee durfde zeggen. Maar maakte dit mij gelukkig? Nee! 

 

En zoals met zoveel dingen: je kunt het leren. Je kunt leren om van je tropenjaren de mooiste jaren van je leven te maken. Je kunt leren om je grenzen aan te geven en nee te zeggen. Het kan! Maar daarvoor moet je wel de stap gaan zetten om in actie te komen. Maar dat gaat je zo veel opleveren.

 

Terug naar het grenzen stellen. Ik heb er geen moeite mee. Maar hoe dan? En vooral: hoe kun jij dit ook?

 

Luizenmoeder, werken, sporten, taarten bakken…

 

Om te beginnen: je kan simpelweg niet alles doen. En dat hoeft ook niet. Je kunt nou eenmaal niet luizenmoeder op de school van je kind zijn, 40 uur per week werken, twee keer per week sporten, de hond van de buren uitlaten, wekelijks met je vriendinnen afspreken, bij de Tupperware party van je tante aanwezig zijn, een taart bakken voor de verjaardag van je achterneefje, een super ouder zijn, je persoonlijk ontwikkelen en ook nog eens beginnen met een cursus borduren. Tenminste, de meeste van ons kunnen dat niet.

 

Het heeft negatieve consequenties als je nooit nee zegt

 

Ben je ervan bewust dat je niet altijd alleen maar voor anderen kan zorgen. Zeker niet wanneer dit ten koste gaat van jezelf. Wanneer je dit zal blijven doen dan heeft dit allemaal negatieve consequenties. Voor jou en uiteindelijk ook voor je gezin. 

 

Daarom is het belangrijk om in contact met jezelf te blijven, en nee te zeggen wanneer je eigen behoeften dat aangeven. 

 

Natuurlijk is het leren aangeven van je grenzen een proces. Je wordt morgen niet wakker als een absolute prof hierin. Maar het begint allemaal hier, in ons hoofd. En daarom wil ik graag starten met  4 helpende gedachten. Gedachten die het wellicht iets gemakkelijk maken om de ‘nee’ ook daadwerkelijk je mond uit te krijgen. 

 

Helpende gedachten:

  1. Realiseer dat ‘nee’ zeggen tegen een ander, hetzelfde is als ‘ja’ zeggen tegen jezelf.
  2. Bedenk dat je jezelf én een ander tekort doet als je niet achter jouw ‘ja’ staat. Je doet het met tegenzin of maar half-half. Daar heeft niemand iets aan.
  3. Jij hebt het volste recht om ‘nee’ te zeggen. Nee is een prima antwoord. Anderen mensen zeggen dit ook zo vaak! Nee zeggen heeft zelfs een positief resultaat. Naast dat jij je meer kunt focussen op wat echt belangrijk is, krijgen anderen ook meer respect voor jouw waardevolle tijd. Wie vaak ‘ja’ zegt, wordt sneller voor lief genomen.
  4. Als je nee leert verkopen, trek je niet meer aan het kortste eind, word je minder geleefd en kom je minder onder druk te staan. 

Op zich zijn dat al hele mooie gedachten toch? 

Nee zeggen voelt in het begin erg onnatuurlijk aan. Ongemakkelijk. Moeilijk. Maar: je zult merken dat dit steeds gemakkelijker gaat naarmate je het vaker zegt. En je zal het vervolgens ook vaker doen omdat je inziet wat het allemaal oplevert. Het begin is gewoon even wat lastiger.

Stel je eens voor dat je nu nee zou moeten of willen zeggen op een bepaald verzoek waar je totaal niet op zit te wachten. Hoe ziet die nee er dan uit? Waarschijnlijk als stotterend en verontschuldigend. Twijfelachtig. Begrijpelijk. Want we willen het zo graag zeggen, maar toch ook weer niet. Ja, zo verwarrend is het nou eenmaal. 

“Ik denk er even over na”

Maar probeer jezelf eens aan te leren om als iemand je iets vraagt, standaard te antwoorden met: ‘ik denk er even over na en kom er bij je op terug’. Op die manier win je tijd voor jezelf om een antwoord te formuleren. Deze wil je uiteindelijk kort, eerlijk en respectvol laten zijn: ‘Nog even terugkomend op je verzoek: ik heb erover nagedacht en nee, sorry, dat gaat me niet lukken’. 

Begin met een kleine stap. Iets simpels. Ik ben ook niet van de een op de andere dag een ster geworden in nee zeggen. Dat begon met een simpele eerste stap. Zoals dat bij alles gaat. Alle grote afstanden en resultaten beginnen met een eerste stap. En weet je? Dat kun jij ook.

Klaar om nu door te pakken?

Yes! Je hebt de eerste stappen naar meer balans gezet. Ben jij klaar om nu door te pakken? Om het nu helemaal in de vingers te krijgen? De hele regie over je balans te pakken? Let dan goed op je mailbox. Want in de volgende video ga ik je een onwijs mooie kans geven en een onwijs mooie aanbieding doen.

Ik ga je namelijk mijn programma MOM-ME presenteren. Daarin ontdek je stap voor stap hoe je van deze “tropenjaren” de mooiste tijd van je leven maakt. Zonder je schuldig te voelen 🙂 Om het ‘balansspel’ voor eens en voor altijd te begrijpen. Houd je mailbox in de gaten. Want dit kan je leven veranderen.

Veel liefs,
Marije

Marije de Haas
Balans specialist en moeder van 2 prachtige dochters

PS: Morgenochtend om 10 uur opent de speciale MEGA aanbieding van het MOM-ME programma! Houd je mailbox in de gaten.