fbpx

Marije de Haas

Balans Specialist & Coach voor moeders

Hi, Ik ben Marije! Moeder van twee prachtige dochters en founder van MomPoint. Een working mom dus. Net als jij ;-).

Eind 2017, midden in het laatste jaar van mijn opleiding toegepaste psychologie. Ineens was het daar.. Eindelijk wist ik wat ik met al mijn opgebouwde kennis en ervaringen wilde gaan doen: ambitieuze moeders helpen om hun dromen en ambities waar te maken. Helpen bij het combineren van ambitie en moederschap en hen effectiever, gelukkiger en met meer energie hun rollen te laten vervullen; zowel thuis als op het werk. Zodat zij sterker in hun schoenen staan, kiezen voor wat zij écht belangrijk vinden (fuck wat anderen daarvan vinden!) en wat voor leven zij willen leiden. Een leven waarin er ook eindelijk weer tijd en ruimte is voor zichzelf!

In de zomer van 2017 werd ik voor de tweede keer moeder van een prachtige dochter; wederom tijdens mijn studie toegepaste psychologie. De bewuste beslissing om moeder te worden tijdens mijn studie (voor zover je deze beslissing überhaupt kan maken), deed veel stof op waaien. Want hoe kun je als fulltime student een kind een beetje fatsoenlijk opvoeden? Laat staan twee kinderen? Mensen gingen er vanuit dat mijn kinderen ‘ongelukjes’ waren. En wanneer ik vertelde dat dit níet het geval was werd er massaal met ogen gerold alsof ik een onverantwoordelijke debiel was.

Mannen en vrouwen gelijk? Bullshit!

Want hoe hard er tegenwoordig ook wordt geroepen dat mannen en vrouwen gelijk zijn, zodra er kinderen in het spel komen verdwijnt deze overtuiging als sneeuw voor de zon. Onze generatie worstelt nog steeds met het jaren ’50 idee dat je alleen een goede moeder bent als je thuis zit te wachten op je kinderen met thee en zelfgebakken koekjes (die tegenwoordig ook geen suiker, gluten, boter en E-nummers mogen bevatten). Moederschap en ambitie gaat klaarblijkelijk niet samen. En zodra je naast je kinderen studeert of (veel) werkt, dan vinden mensen daar wat van. Dan vinden mensen daar verdomd veel van.

Na de geboorte van mijn jongste dochter Lize gaf ik gehoor aan al deze stemmen. Ik vulde mijn dagen met luiers verschonen, banaantjes prakken, liedjes zingen en slaapschema’s uittesten. Ramvol ambities draaide ik iedere dag hetzelfde riedeltje af. Ik voelde me eenzaam, de muren kwamen op me af en aan het eind van de dag was ik gesloopt. Iedere ochtend was uit bed komen een ramp, want eerlijk: ik had gewoon geen zin in de dag. Ik raakte mezelf steeds meer kwijt en verzoop in mijn rol als moeder.

De perfecte moeder

En toen trof ik een moeder die schijt had aan de opvattingen rondom ‘perfect moederschap’ en de mening van anderen. Toen ik zag dat zij haar ambities niet in de wilgen hing om de zogenaamde ‘perfecte’ moeder te zijn, veranderde er wat met mij. Want ze was ondanks haar werk alsnog een liefdevolle, zorgzame en kick-ass mom! Waarom zou je alleen een goede moeder kunnen zijn als je je eigen dromen en ambities opzij zet?

Dit inzicht zorgde ervoor dat ik mijn studie weer oppakte en mijn eigen onderneming startte. Dat ik mezelf de ruimte gaf om te zijn wie ik ben: een ambitieuze en liefdevolle moeder vol dromen.

Niet ondanks, maar dankzij mijn kinderen

Die beslissing om mijn hart en mijn ambities te volgen, was de beste beslissing die ik ooit heb kunnen nemen. Ik ben naast moeder namelijk ook nog mezelf. Ik combineer nu succesvol een afstudeeronderzoek, een eigen business, een gezin met twee kleine kinderen, een huwelijk en een huishouden. En ja, ik heb ook nog een sociaal leven én tijd voor ontspanning. Ik heb schijt aan de mening van anderen en laat me hier al helemaal niet meer door leiden (okay, okay, de mening van de mensen die er écht toe doen zijn uiteraard wel belangrijk voor me). Ik kan inmiddels met volle overtuiging zeggen dat ik het goed doe als moeder, ondanks dat ik mijn ambities volg. Sterker nog: ik denk juist dat ik HIERDOOR een betere moeder ben geworden. Een moeder die haar dochters meegeeft dat je eigen leven niet ophoudt zodra je moeder bent. Dat je dan nog steeds ambitieus mag zijn. Nog steeds eigen dromen mag hebben. Ik geniet nu bewuster van mijn kinderen, mijn man en mijn werk en heb het gevoel dat alles nu in balans is. And last but definately not least: ik ben verdomd gelukkig!

En ik wil jou helpen hetzelfde te bereiken

Wat je over mij moet weten:

No bullshit please

Ik heb een lichte allergie voor excuses, smoesjes en mooie verhalen.

Ik zeg wat ik denk

ik zeg wat ik denk. Confronterend? Ja, soms wel. Maar weet dat ik verder ook gewoon erg aardig ben ;-).

Been there, done that

Ik wéét hoe lastig het kan zijn om je ambities te combineren met je gezin. En ik weet hoe lastig het kan zijn om een fijne balans te vinden. Maar ik weet inmiddels ook dat dit mogelijk is en hóe dit mogelijk is (het kan echt!).

Positiviteit rocks

Het leven bestaat niet alleen maar uit glitter en confetti. En het moederschap al helemaal niet. Door aan de moeilijke zaken een positieve twist te geven maken we het onszelf een stuk gemakkelijker (en luchtiger). En over die positieve mindset weet ik inmiddels héél veel.

 

Mensen die mij écht kennen weten dat..

 

Ik moeder ben van de twee liefste, leukste en knapste meiden ever (en ja, dat is hartstikke objectief ☺)

Ik een bonuszoon cadeau kreeg toen ik met mijn man trouwde (die overigens ook de liefste, leukste en knapste is. Allebei trouwens.).

Ik een lichte schurfthekel heb aan het huishouden en al jaren de was uitbesteed aan mijn man.

Ik als tiener vrijwilligerswerk heb gedaan in Bolivia, Bosnië en Wit Rusland en daar een flink reisvirus aan over heb gehouden. Mijn ultieme droom is om in 2020 voor meerdere maanden de wereld over te reizen met mijn gezin en op ieder continent minstens 2 landen te bezoeken.

Er vrijwel altijd sneakers aan mijn voeten zitten. Ja, ook als ik een nette outfit draag. Want conformeren aan wat hoort is niet echt zo mijn ding ☺.

Denk je nu nog steeds: ‘Yes! Let’s do this’?

Plan dan een gratis Skype sessie in van 20 minuten en ontvang gelijk een aantal praktische tips voor het verbeteren van je balans tussen werk, gezin en tijd voor jezelf.

Plan een gratis gesprek van 20 minuten in om te kijken wat ik voor je kan betekenen!